Making policies work

Multimedia

External event

|

Conference

Regionale marktontwikkeling voor voedselzekerheid in Afrika

Start:
2 July 2014 5:00 pm
End:
2 July 2014 7:00 pm

Share Button

Zowel de regionale voedselzekerheid als de ontwikkeling van lokale voedselproducenten is gediend bij het wegnemen van knelpunten voor intraregionale handel. Boeren die effectief toegang krijgen tot regionale input- en afzetmarkten kunnen hun productiviteit en inkomen verhogen en zo de regionale voedselzekerheid bevorderen.

Regionale en continentale instellingen spelen daarin een sleutelrol, niet alleen door het implementeren van een regionaal landbouw en voedselzekerheidsbeleid, maar ook door op een gecoördineerde manier knelpunten aan te pakken op het vlak van bijvoorbeeld handel, douane, infrastructuur, investeringen en het beheer van natuurlijke grondstoffen. Regionale integratie en interregionale handel binnen Afrika staan dan ook centraal in the continentaal landbouwbeleid van de Afrikaanse Unie, de Comprehensive Africa Agricultural Development Programme (CAADP).

Nederland erkent het cruciale belang van regionale markten voor voedselzekerheid en als ontwikkelingspartner steunt het dan ook het bevorderen van regionale integratie en intraregionale handel. De overheid werkt daarbij nauw samen met het Nederlandse bedrijfsleven om met name het regionaal ondernemings- en investeringsklimaat te verbeteren.

Hoe kunnen private en publieke partners daarbij het best samenwerken om samen obstakels, oplossingen en kansen te identificeren? Wat levert het concreet op voor de lokale boeren?

Paul Engel van het European Centre for Development Policy Management (ECDPM) zal de Vijverberg sessie voorzitten en Jeske van Seters (ECDPM) zal een korte inleiding verzorgen over de kansen en uitdagingen met betrekking tot regionale markten voor voedselzekerheid in Afrika. Daarna zal Kim Geesink van het Ministerie van Buitenlandse Zaken over het Nederlandse ontwikkelingsbeleid op dit gebied en de lessen die geleerd zijn.

Sustainable food systemsCAADPAfrica